Город

Смачні сорти вишні звичайної

Сьогоднішня замітка буде про смачні сорти вишні «традиційної». Термін «традиційна» не канонічний(такого виду немає), але характеризує знайому більшості садівників за смаком плодів групу рослин – вишню звичайну і вишню степову.

Трошки про вишневому роді і різноманітності

Коротко зазначу, що у нас на Алтаї так само ростуть і успішно, стабільно дають урожай так само інші види вишні: бессеи(піщана) , повстяна(далекосхідна) . Про них я вже писав замітки, якщо цікаво, то можете прочитати (слово «тут» кликабельно): і . Причому ці микровишни навіть порослі не дають.

Є ще гібрид черешні і вишні, званий ДЮК. Просто шикарні величезні, як у черешні, плоди, однак за солодощі до черешні так і не дотягли, але в зимостійкості у неї виграють. Про ці рослини можна почитати .

Черешню в Барнаулі мені не вдалося приручити – то вимерзне, то миші з’їдять. Але бачив ці рослини плодоносними на півдні нашого регіону – в місті Бійськ. У черешні гідність тільки у солодких плодах без кислинки – для поїдання у свіжому вигляді, за раз без набивання оскоми можна з’їсти дуже багато. Це ж відноситься і до повстяної вишні. Але з цієї ж причини плоди цих рослин не придатні для заготовок(переробки). Є звичайно люди, хто з цих плодів щось на зиму заготовляють, але це одиниці. На смак і колір, як говориться. . . .

Саме вишнева кислинка надає, наприклад компоту, аромат і смак.

Слід розуміти, що всі ці рослини різні у всьому і порівнювати їх не можна, тим більше взаємо-замінити.

Тепер про вишні «традиційної».

Почну з сортів, отриманих в НДІ Лисавенко (р. Барнаул). Отримані вони від вишні степової, виявилися найбільш пристосованими для нашого регіону (районовані). Сортів безліч, я вирощував у себе, напевно сортів 8. З них залишив лише два: і . Обидва дісталися мені від мого батька і родом з мого дитинства. Обидва сорти з невеликою кількістю кислоти, перший з деякою приємною терпкістю, дає просто непередаваний смак вишневого компоту, але самі плоди не великі. Другий (сорт «Алтайська велика») має великі смачні плоди.

Бувало, восени, у вересні(у вересні! ), коли листя починає опадати і гілки оголюються – побачиш в глибині густий навислої крони не займану горобцями ягоду – розмір у неї просто фантастичний(не всяка черешня такий набере), плід набрав багато-багато цукру, колір – бордовий. Наче зірваний з іншого дерева, прям сильно відрізняється від основного врожаю, що починає дозрівати в червні.

Вже після десятиліть я посадив ці сорти вишні у себе в саду, поряд з набутими в розпліднику іншими сортами. Разом через кілька років ці «інші» сорти я повикорчовував(за давністю років назв не зберіг) – у деяких була фантастична врожайність, але смак плодів сильно посередній, на тлі еталона. Тут зроблю зауваження – я не є великим знавцем з вишні, сортів існує віз і маленький візок, можу говорити тільки про своє досить обмеженому досвіді.

Мабуть немає саду в Алтайському краї, де не росте вишня. Сорти, зрозуміло, здебільшого наші рідні – «лисавенковские». Рослина в нашому регіоні абсолютно безпроблемне, можна сказати «бур’ян», на відміну від європейської частини Росії, оскільки там вишневі сади сильно косить мониль та інші грибні капості. Буває, що садівники недолюблюють вишню, т. до «втомилися боротися з порослю».

Я ,якщо чесно, взагалі не бачу в цьому проблеми. Просто не треба корчувати поросль, досить просто обрізати надземну частину. Це дуже легко і швидко, зовсім не обтяжливо. Якщо корчувати лопатою – почнеться процес «гідра»(міфи стародавньої Греції напевно всі читали). Виняток тільки, якщо корчуете старе дерево.

Багато людей, що бажають влаштувати свій сад, і хочуть посадити вишню запитують заздалегідь : “А цей сорт поросль дає”? . Будь-яка традиційна вишня дає поросль, є микровишня (бессеи і повстяна), позбавлені цієї властивості, але, як я писав вище – вони ніяк не можуть бути заміною звичайної вишні.

Також, якщо вишня щеплена на підщепі, який не дає порослі, цього можна уникнути.

Далі. . . оскільки я садівник – опитнік, я вирішив спробувати вирощувати у себе в регіоні сорти вишні звичайної(європейської). Раніше у мене був досвід з сортом «Володимирська», рослина показало себе дуже невибагливим, але смак плодів мене не влаштував.

Дуже важливо, садя вишню в саду враховувати той факт, що більшість сортів НЕ САМОПЛОДНи і поруч в саду потрібно садити кілька РІЗНИХ сортів. Не важливо, похідних від степової або звичайної вишні – вони всі один одного добре запилюють. Є і самоплідні сорти, але є загальне правило – наявність стороннього запилювачів ЗАВЖДИ збільшує врожайність!

Кілька років тому дістав і посадив у себе в саду наступні сорти вишні звичайної: Десертна морозової, Жуковська, Молодіжна, Новела.

З Новелою у мене щось не заладилося, дерево пропало, а от інші сорти прижилися і почали давати врожай. Плоди цих сортів виявилися дуже СМАЧНИМИ!

Я не знаю, чи будуть дані сорти безпроблемно рости і плодоносити в північніших регіонах, наприклад в Красноярському краї(а він сильно контрастний по клімату через його протяжності) або Новосибірської області, але в Барнаулі ці сорти поки що зростають безпроблемно і що саме головне – дають урожай!

Дані сорти почав зовсім помалу пускати у виробництво саджанців, причому розмножую поки з-за нестачі прищепного матеріалу не зеленим живцюванням, а прищеплюю ниркою підщепі ВСЛ-2, що, втім дає перевагу – він не дає порослі. Є у нього й інші специфічні переваги, описані в довідниках -я за всіх не можу говорити з висоти власного досвіду, оскільки з даними підщепою експериментую не довгий час.

Кому цікаво посадити дані три сорти вишні звичайної, можна придбати у мене в інтернет-магазині . Перша реалізація буде в сезон «весна 2021 року». Саджанців поки не багато, всього по кілька десятків на кожен сорт. Там же можна купити і повстяну вишню, бессею, ДЮКи(на весну традиційно не дуже багатий асортимент і обмежена кількість).

На цьому все. Сподіваюся моя замітка Вам сподобалася і була корисною. Якщо є що сказати по даній темі, поділитися своїми спостереженнями -пишіть коментарі під стаьей, задавайте питання, якщо будуть.